Att importera

I Sverige har vi en väldigt liten avelsbas så avlar man blir man förr eller senare tvungen att importera. Det är roligt att få in nytt blod och faktiskt väldigt spännande. Men det är inte helt lätt eftersom man har olika syn på avel, olika syn på stamtavlor osv i olika länder.
 
Nu börjar det dra ihop sig till Houten och många letar djur. Jag ska inte dit så klart eftersom jag inte klarar sitta på en buss/bil/tåg så länge och sedan gå på mässa. Men många rådfrågar om vem de bör köpa av, vad de ska akta sig för osv så jag tänkte skriva lite ändå.
 
I Houten hålls alltså en stor mässa dit uppfödare, djurägare och djurintresserade samlas. Där finns allt från insekter och reptiler till hamstrar, möss och råttor. Det är superlätt att ryckas med och köpa av de många till salu djuren, men våga vara kritisk och tänk på varifrån djuren kommer!
 
På Vintervita har vi problemet med hybrider. Vi i Sverige vet vad vi i allmänhet betraktar som hybrider men det är inte detsamma i alla andra länder. Vi i Sverige är också duktiga på att ha stamtavlor på våra Vintervita och Campbells men i tex Holland har man för det mesta inte stamtavlor. Och de som har det har inte stamtavlor på samma sätt som vi. 
Köper man en hamster därifrån  får man inte veta någonting mer än på sin höjd vilka färger föräldrarna kan ha varit. De som för några papper över djuren kan däremot säga lite mer om färger. En av uppfödarna där nere berättade om att han har ett nummersystem istället för namn i "stamtavlorna". Där skrivs även hamsterns färger in. Problemet som jag ser det är att man likväl har svårt att följa upp sjukdomar, defekter osv.
Det heter också att man "får lita på uppfödarens ord" när det kommer till frågan om de avlar hybrider eller ej. Så det gäller att lita på uppfödaren man köper av i så fall och även ha klart för sig vad just den uppfödaren anser en hybrid är. En del i Sverige tycker fortfarande att de kan se skillnad på en hybrid och en artren hamster med blotta ögat tex. 
Sedan tycker jag man ska fundera lite över den moraliska delen av köpet. Vill man köpa av en uppfödare som föder upp på samma sätt som grossister? Är det rätt? Vilket temperament kan jag förvänta mig av en hamster som är uppvuxen i en låda tillsammans med en grupp andra hamstrar som sällan har så mycket kontakt med människor? Exakt hur viktigt är det att jag "måste" ha en hamster av just den färgen som kanske kan vara svår att få tag på just nu på annat sätt? Kan jag vänta och kanske köpa av någon som föder upp på ett sätt som jag anser är bättre mot djuren?

Man behöver egentligen inte åka så långt för att behöva sätta sig in i hur det funkar. Danmark är ett exempel. De har haft stora problem med hybridavel och därför klassas idag enbart hamstrar med full stamtavla från DHF som Vintervita, resten är hybrider. Därför rekommenderar jag att man väljer en uppfödare som faktiskt är ansluten. Då vet du att du kommer få en stamtavla, en hamster som du kan säga är Vintervit även i Sverige och att den kommer från en bra uppfödare. Kraven på uppfödare i DHF är högre än kraven hos våra egna uppfödare i SHF eller SDS. 

Man får i detta fallet lyssna på vad de danska erfarna uppfödarna säger och fundera på hur pass mycket man kan lita på en uppfödare från Holland, Tjeckien osv. För det är faktiskt inte bara sina egna linjer man ansvarar för när man tar in djur hit till Sverige. Man ansvarar för en del av den kommande avelsbasen. Jag själv ser rött när jag hör att en uppfödare ska ta in hamstrar hit från en uppfödare som inte är DHF ansluten och som de andra uppfödarna säger har hybrider. Det är inte rätt om man ska kunna plocka in såna djur och sedan registrera dom som Vintervita här anser jag!
 
Ja, det är mycket att tänka på, men väldigt väldigt roligt att komma i kontakt med andra uppfödare, byta djur och kunna hjälpa varandra. Så länge man kör med öppna kort och är ärlig kan alla bara vinna på ett sådant sammarbete.


Kommentarer
Tilde P

Förstår inte hur du kan ta in vilda gener, tar du inget ansvar alls när du säljer dem till barn :(

2012-11-20 @ 21:12:14
Emma (Vildvittrans)

Hej Carina! Självklart gör jag det. Varför skulle det vara något problem? Min son som är nio år hanterar Wille varje dag utan några som helst problem. Han är mycket snäll och lugn i handen. Han fick åka ner på utställning och vara visningsdjur för ett tag sedan och det funkade utmärkt fastän både barn och vuxna ville hålla och klappa i en ganska stressfull miljö. Jag avlar inte på dåligt temperament eller dålig hälsa. Över hälften av de hamstrar jag säljer säljs till just barnfamiljer, de andra till seriösa uppfödare. Inget konstigt alls. Det är lite dumt att uttala sig om något man inte har en susning om ;-)

2012-11-20 @ 21:34:45
Veronica

Jag är en av de som va på denna utställningen, han är liksom alla de hamstrar jag träffat av Emmas bland de mysigaste djuren jag träffat, inget dåligt alls med vilda gener.
Känns som om vissa måste ta och lägga sig i mindre vad andra gör!!!
Stå på dig Emma, Wille är en underbar kille =)

2012-11-20 @ 21:49:24
URL: http://midnattsglimten.weebly.com/
Moonbejb

Hej Emma! Åh, jag skulle gärna vilja ha ett par av vilde Willes avkommor, låter helt underbart med nytt blod och slippa alla vanliga "inavlade" hamstrar (skojar, lite ironiskt :).
Förresten så är du säkert tillräckligt seriös för att inte sälja hamstrar direkt till barn! (apropå Tilde Ps inlägg...)p

2013-01-08 @ 16:17:14
Emma (Vildvittrans)

Hej moonbejb!

Ja Wille är en toppenkille! Hans barn han fått hos Snögatans var med på Husdjursmässan i Kista i helgen där de med stort tålamod skötte sig utmärkt i klapphagen där de hanteras av stora som små hela dagen. Mässan är mycket stor, ganska hög ljudnivå och där finns alla möjliga husdjur så det blir mycket obekanta dofter. Jag är inte det minsta orolig gällande Willes ungar. Men visst kan det låta

2013-01-08 @ 16:54:42
Emma (Vildvittrans)

Oj, fick inte med hela inlägget.
Men visst kan det låta hemskt med en "vildhamster" i en mindre kunnigs öron. Men jag vet vad jag gör och jag skulle aldrig använda en hamster som skulle förstöra mina Vittrors fina temperament.
Nej, barn ska så klart ha hjälp och stöd av sina föräldrar vilket jag kräver. Jag säljer inte heller till barn under sju år även om föräldrarna är engagerade eftersom det så klart är viktigt att barnen är tillräckligt gamla för att inte hålla för hårt osv.

Wille får förhoppningsvis bebisar snart och du är välkommen att höra av dig, berätta lite mer om dig osv om du är intresserad :-)

2013-01-08 @ 16:59:46


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

vildvittranshamster.blogg.se

Vildvittrans hamsteruppfödning föder upp Vintervita i södra Småland (Ljungby). Här bloggar vi om vad som händer inom vår avel, vår vardag och om tankar. Allt handlar om hamstrar så klart!

RSS 2.0